Cevko

Lastnik

JP VODOVOD-KANALIZACIJA

Ime projekta

Cevko

Opis projekta

Cevko otrokom odpira vrata v vodni svet doživetij. In to dobesedno, saj klasično strukturo spletnih strani zamenjuje z raziskovanjem skrivnostnih hiš kot del mestne infrastrukture, ki vabijo k raziskovanju – vsaka skriva zanimive vsebine, obogatene z videom, animacijami, avdio vsebinami, igricami … Ko otrok vstopi v prostor, intuitivno drsi skozi izobraževalne sklope in interaktivno, z različnih zornih kotov spoznava zgodbo vode in se s Cevkom uči, kako varovati vodne vire. 

Ciljne skupine

Otroci, stari 8-12 let

Starši otrok

Izobraževalni delavci v šolah

Nagrade

Special Kudos 2015

Special Mention 2015 

Netko zmagovalec 2015

WEBSi - spletni prvak 2015

Netko finalist 2013

Netko zmagovalec 2011

Cevko spletna stran

Glavne aktivnosti

Cevko.si pomeni poskus razumevanja uporabniških navad otrok, zato zapušča ustaljene menijske strukture in najmlajšim dostop do vsebin omogoča preko igričarske platforme vstopanja v mestne hiše. Otrok preprosto izbere področno hišo in raziskuje multimedijsko bogate vsebine, tako pa se izobražuje o pomenu pitne vode v našem življenju in se uči odgovornega ravnanja z vodnimi viri, ne nazadnje pa rekrutira kot varuh vodnih virov. Zabava se na različne načine, celo s Cevkovo pesmico ali pa pred spanjem, ko lahko v postelji posluša pravljico

Enotna uporabniška izkušnja

Pred leti smo si zadali izziv, da najmlajše skupine izobrazimo o pomenu vode za naša življenje in jih podučimo, kako postanejo varuhi vodnih virov. V ta namen smo razvili maskoto Cevko, ki je odraz delovanja družbe JP VODOVOD-KANALIZACIJA - cev, po kateri potuje čista (modri Cevko) oziroma odpadna (rjavi Cevko) voda. Cevku smo zgradili dom v obliki spletne strani, ki združuje številne izobraževalne vsebine, animacije, video zgodbe, igrice, kvize, praviljice in celo svojo pesem, otroke pa z zgodbo integrirali z delavnicami po šolahi in vrtcih. 

Pripravili smo tudi spot, ki se z zgodbo vode dotakne čutov gledalca, razumljiv pa je tudi mlajšim:

Prenovljena spletna stran je logična posledica številnih aktivnosti. S novo uporabniško izkušnjo še bolje razumemo otroka, ki ga intuitivno integriramo v zgodbo vode, pri čemer se prilagajamo različnim prikazovalnikom. Deluje v odzivni grafiki, a je uporabniška izkušnja zaradi videa in animacij optimalna na računalniškem zaslonu. Prikaz je v celoti prilagojen za retina zaslone.

Cevko spletna stran
Cevko spletna stran
Cevko spletna stran
Cevko spletna stran

Rešitve, ki prinašajo rezultate

Mednarodni nagradi Special Kudos (CSS Design Awards) in Special Mention (Awwwards) dokazujeta, da stran v svetovnem merilu dosega odlične ocene. Pa tudi sicer je projekt redni nagrajenec na slovenskih natečajih. 

S prenovljeno spletno stranjo stopamo korak naprej po poti intuitivnega raziskovanja – zapuščamo klasične pojavne poti in najmlajše, upoštevajoč izvedene raziskave, preko igre vodimo do cilja. Pri tem ne pozabimo niti na majhna presenečenja, npr. dnevna in nočna scena, občasne nagradne igre, aktivnosti, povezane z dogodki, ... 

Z uporabniško izkušnjo, prilagojeno otrokom, smo zaznali opazno rast organskega obiska, obiskovalce povprečno zabavamo 3:50 minute, pregledajo več kot 6 strani, zapustnost pa je skoraj ničta (12 %). Penetracija je odlična – večina ljubljanskih otrok sporočila pozna in spoštuje ter širi med odrasle. 

Awwwards

x1

CSS design awards

x1

Netko zmagovalec

x2

Websi

x1

Netko finalist

x1

Cevko spletna stran
Cevko

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.