Whisper kot sodobna spovednica

Gre za novo skupnost, kjer uporabniki anonimno razkrivajo svoje najgloblje skrivnosti. Govorimo o osupljivih šest milijardah šepetov mesečno, pretežno mladih, ki uživajo nekakšno mešanico Twitterja in Snapchata. Največkrat naletimo na strahove najstnikov, vezanih na prve spolne izkušnje, istospolne privlačnosti, vojnih veteranov s posttravmatskimi stresnimi motnjami, partnerske težave, fobije starševstva, plešavosti moških, opravljanje zvezdnikov, …

Whisper kot terapevtsko orodje

Whisper se je kot nova različica družbenih omrežij pojavil spomladi leta 2012 in kmalu so ga posvojili tisti, ki so v njem prepoznali terapevtsko in deloma voajeristično izkušnjo. Med njegovimi tekmeci lahko omenimo Yik Yak, Secret in Wut, saj se vsi potegujejo za čim več uporabnikov, ki so pripravljeni razkriti svoje skrivnosti, nevarnost pa predstavljata tudi Facebook in Snapchat, ki bi lahko integrirala podobne anonimne storitve.

Svoje misli prek Whisperja uporabniki objavijo tako, da na pametnem telefonu ali tablici zaženejo program, vtipkajo kratko sporočilo in za ozadje izberejo eno od grafik. Anonimne objave tako postanejo vidne skupnosti uporabnikov, ki lahko slednje filtrirajo po priljubljenosti, zemljepisni bližini in drugih merilih.

Platformo vzdržuje več kot 100 moderatorjev, ki preprečujejo sovražni govor in preprečujejo navajanje pravih imen (izjema velja le za javne osebe), predvsem z namenom, da ne bi prišlo do razkritij, ki imajo posledice v realnem svetu.

Je anonimnost res zagotovljena?

Uporabniki bi vseeno morali ostati previdni, saj v spletu nič ni 100 % anonimno. Še posebno to velja pri brezplačnih aplikacijah, ki s časom nujno potrebujejo način monetizacije.

Whisper že skuša šepete oblikovati kot vsebino, ki se viralno širi med množice. Podobno kot pri omrežjih Facebook in Twitter lahko govorimo o javnem občilu z veliko vsebine in visokim številom aktivnih uporabnikov, kar se navadno izkaže kot odlična priložnost za oglaševalski posel, pri čemer pri Whisperju že razmišljajo o implementaciji oglasov.

Predvsem z namenom večjega viralnega potiska je ustanovitelj, Michael Heyward, nedavno za glavnega urednika imenoval Neetzana Zimmermana, nekdanjega zveznika pri Gawkerju, znanega po ustvarjanju viralnih vsebin, med svoje vrste pa zvabil tudi Erica Yellina, nekdanjega Hulovega podpredsednika za trženje in prodajo. To vsekakor napoveduje nove priložnosti v vrstah promocije.

Priljubljenost Whisperja veliko pove o rastoči potrebi mladih po deljenju najglobljih skrivnosti z drugimi – ne preko Facebook-a ali v realnem svetu, pač pa preko lažje poti samoizražanja v skupnosti anonimnih uporabnikov.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.