Ko Facebook spreminja svoje algoritme

V avgustu sem se v blog zapisu spraševal, ali naj podjetja zapustijo Facebook? Ker odgovor ni enoznačen in je potrebno upoštevati precej različnih faktorjev, je podjetje Forrester objavilo zanimive podatke, ki lahko precej dobro vplivajo na takšno odločitev.

Facebook je pred parimi tedni objavil podatek, da bodo z januarjem 2015 spremenili število prikazov v novičarskem toku, ki so povezana s podjetji in njihovo promocijo. Raziskava je pokazala, da si uporabniki Facebooka ne želijo toliko promocijskih objav, ki jih podjetja sedaj s pridom izkoriščajo, ko objavljajo svoje akcije, predvsem pa vabijo ljudi k vščekanju svojih strani.

Januarja se bo organski doseg takšnih objav zmanjšal in tako bodo podjetja morala veliko več denarja vlagati v promocijo – v oglaševanje na Facebooku, če bodo želela imeti podobne rezultate, kot so jih imela do sedaj.

Zanimiv je tudi podatek, ki ga je objavila agencija Ogilvy, da je v začetku leta 2014 večina velikih blagovnih znamk, ki objavljajo na Facebooku, s svojimi objavami dosegla zgolj 2% njihovih privržencev.

Kaj torej priporoča podjetje Forrester v svojem poročilu?

  • podjetja naj ne uporabljajo Facebook kot center vsega njihovega marketinga. Naj rajši razmišljajo o elektronski pošti, ki še vedno deluje in naj vlagajo več vanjo, kot pa v Facebook, saj je tudi doseg precej večji (pri Facebooku 2%).
  • gradite rajši lastno skupnost, saj uporabniki trikrat raje obiščejo takšno spletno mesto, kot pa Facebook stran vaše blagovne znamke. Ti podatki so del raziskave, ki jo je opravilo podjetje Forrester.

Leto 2015 bo kot kažejo raziskave precej zanimivo leto na področju družbenih medijev, saj se spreminja njihova percepcija in so tudi rezultati precej drugačni, kot so bili na začetku, ko so vsi verjeli v njihovo moč in njihov doseg.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.