Kakšni trendi digitalnega komuniciranja se obetajo v letu 2014?

V lanskem letu smo že bili priča kar nekaj novostim na področju digitala, ki vse bolj spreminja način posredovanja sporočil ciljni skupini. V nadaljevanju pa vam bom predstavila nekaj trendov, za katere tuji strokovnjaki menijo, da bodo na področju digitala vladali v letu 2014.

Video vsebine

Video vsebine bodo nedvomno zaznamovale leto 2014, za kar bodo v največji meri zaslužni mikro videi. Prve zametke mikro videov smo lani že lahko videli na družbenem omrežju Vine in Instagramu, ki je prav zaradi trenda izdelave kratkih amaterskih posnetkov svoje osnovno poslanstvo razširil tudi na predvajanje video vsebin. Mikro videi namreč omogočajo navadnim uporabnikov, da lahko kratke zabavne prigode iz njihovega življenja delijo s prijatelji. Hkrati pa bodo, na drugi strani, blagovnim znamkam omogočali večjo integracijo s ciljno skupino, saj je kar 4-krat bolj verjetno, da bo ta dalje posredovala vsebino v obliki mikro videa kot pa klasičničnega, saj gre pri prvem za nekaj sekundne video posnetke, ki imajo kratka in jasna sporočila. Mikro videi postajajo glavni medij predvsem pri mlajši populaciji.


Foto: Mashable

Na drugi strani bomo priča preobratu tudi pri oglasih, ki bodo postajali vse bolj interaktivni. Ko govorimo o interaktivnosti oglasa, imamo v mislih video oglase z dodanimi povezavami na družbena omrežja, take, kjer lahko gledalci sami izbirajo, kako se bo video/ oglas nadaljeval in tako »soustvarjajo« vsebino ter druge podobne funkcije.

Zavedati se moramo, da se danes ne sprašujemo več, kolikšen delež marketinškega budgeta prerazporediti iz TV-ja na splet, temveč, kako to dvoje združiti in povezati v celoto. Uporabnikom je namreč postalo skoraj vseeno na katerem ekranu oz. mediju gledajo vsebino in med ekrani neprestano preklapljajo. Pričakujejo pa odlično uporabniško izkušnjo, ne glede na to, preko katere naprave dostopajo do vsebine.

Vsebina

V letu 2014 se bomo še več ukvarjali s kreiranjem zanimive in kakovostne vsebine. Še naprej bodo v ospredju družbena omrežja kot glavni medij podajanja vsebin, pri čemer bodo morala biti še bolj prilagojena posameznemu mediju. Družbena omrežja se bodo v letu 2014 med seboj začela bolj razlikovati in na svojo stran pridobivala le določeno ciljno skupino. Najstniki bodo tako zavzeli Vine in druga socialna omrežja, ki ponujajo predvajanje video vsebin, medtem ko bodo ostale ciljne skupine še vedno prevladovale na Facebooku, ki bo s tem postalo družbeno omrežje »starejše populacije«.

Poleg pristotnosti na družbenih omrežjih pa bodo znamke začele ustvarjati lastne novičarske portale, preko katerih bodo generirale vsebine, ki jih bo ciljna skupina delila dalje. Tovrsten primer je korporativna stran podjetje Coca Cola, ki je pred nekaj meseci v praksi predstavila nove trende digitalnega komuniciranja.

Vidnejšo vlogo pri vsebini bodo dobili tudi hashtagi, ki bodo prisotni v kampanjah in bodo kmalu prevzeli vlogo glavnega iskalnega orodja. Deloma smo ta pojav lahko zasledili že v lanski kampanji Vodafone – #HOLIDAYS, ki je temeljila ravno na uporabi hashtagov. Temu trendu je podlegel tudi Facebook, ko je dopustil dodajanje hashtagov v objave.


Foto: Vodafone

Grafični prikaz

Leto 2014 bo na vsebinskem področju še bolj slikovito. Poleg tega, da grafično prikazane informacije veliko lažje procesiramo kot opisne, razlog za to tiči tudi v tem, da imamo ob poplavi informacij na spletu vse manj časa za branje dolgih vsebin. Iz tega sledi, da moramo uporabnikom vsebine predstavitina enostaven in hitro dojemljiv način.

Trend grafične predstavitve informacij se kaže tudi pri novih družbenih omrežjih, ki gredo vse bolj v to smer (Instagram, Pinterest, Vine, Facebook sedaj omogoča večje formate prikazanih slik, Twitter je pričel z uvajanjem prikaza slik znotraj samega newsfeeda ipd.)

Z grafičnimi vsebinami se bomo srečevali v obliki infografik, e-knjig, online seminarjev, predstavitev študijev primerov ipd.

Mobilne naprave

V letu 2014 bomo vsakodnevne aktivnosti še bolj podredili mobilnim napravam, ki počasi že prevzemajo vlogo računalnikov. Statistični podatki kažejo, da se kar 45 odstotkov uporabnikov na iskano spletno stran ne vrne, če na mobilnem telefonu ne dobijo podatkov prikazanih v ustrezni obliki. Poleg strani prilagojene za prikaz na mobilni napravi, pa uporabniki pričakujejo tudi izbrane podatke, ki morajo biti prilagojeni tako napravi kot tudi lokaciji iskanja.

Do leta 2017 napovedujejo, da bo kar 87 odstotkov vseh iskanj opravljenih samo preko mobilnih telefonov in tablic. Še posebej to velja za najstnike, ki večino časa preživijo z mobilnikom v roki in v takšnem stanju opravijo večino iskanj in vse več nakupov, kmalu pa naj bi to postala edina naprava, ki jo bodo sploh uporabljali.

Nosljiva tehnologija

Naslednja velika zgodba, s katero se bomo letos vse več srečevali, je nosljiva tehnologija. Poznamo jo v obliki pametnih pripomočkov - ure, očala, digitalni osebni trenerji ipd. Zaenkrat še ne čutimo nuje po imetju vseh naprednih gadgetov, bo pa to kmalu postalo obvezni del osebnih pripomočkov, kot je nekoč veljajo za mobilne telefone in kasneje tablice.

Tovrstna tehnologija blagovnim znamkam omogoča edinstvene možnosti za integracijo z uporabniki, saj le ti še ne vedo, kaj naj od naprav pričakujejo in zakaj jih potrebujejo. Na strani podjetij je, da razmišljajo bodisi v smeri razvoja lastnega pripomočka ali pa ponudijo uporabniku aplikacijo, ki je tesno povezana z napravo oz. olajša življenje.

Aplikacije

Nosljiva tehnologija vodi k naslednjemu trendu, ki je deloma že zaznamoval leto 2013, še močneje pa ga bomo zaznali v letu 2014 - aplikacije. V trendu so aplikacije, ki nam olajšajo delo, nas opominjajo, ohranjajo stike s prijatelji in nenazadnje rešujejo življenja. V letošnjem letu bomo priča razvoju aplikacij, ki bodo ponujale več geolokacijskih iskanj in ponudb ter bodo kmalu nadomestile landing page-e.

Ob zaključku lahko zapišem, da vam želim veliko poguma pri sledenju trendov. Dokazano boste zmagovalci tisti, ki si boste upali med prvimi.

Foto: Image courtesy of adamr / FreeDigitalPhotos.net

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.